“En dat die snotneuzen achter de balies van de Free Record Shops e.d. niks van muziek afweten”

26-1-05

Introductie Jimmy Tigges door Erik Bevaart:

De gast van deze week is een persoon die ik naar mijn weten nog nooit ontmoet heb: Jimmy Tigges (geb. 1953) uit Delft. Zijn naam was bij mij wél bekend door toedoen van popquizgoeroe Kees Bos.
Bij toeval las ik een van Jimmy afkomstige recensie van mijn boek in de Delftsche Courant en later ook in het Platenblad. Behalve dat ik blij was met de positieve reactie, viel mij de verbazingwekkende grondigheid op waarmee Jimmy te werk was gegaan. Of het nu om een cd, dvd, theatervoorstelling, film of boek gaat, naar mijn mening is een recensie pas waardevol als de essentie van de inhoud duidelijk weergegeven is, wat de doelgroep is, de plus-en minpunten opgesomd zijn en de meerwaarde wordt benadrukt. Dan is de kritiek erop ook serieuzer te nemen. En klasse als je als recensent in je recensie eerlijk toegeeft op zoek te zijn naar fouten…
Jimmy heeft zelf boeken geschreven en is diverse keren bij Mart Smeets te gast geweest vanwege zijn verzameling voetbalsingletjes.

hhhhh

1-Wat verzamel je op gebied van muziek?
Verschillende covers van hetzelfde nummer (Summertime van Gershwin bijvoorbeeld) of van nummers uit dezelfde bron (Beatles, Zappa, Beefheart...). Curieuze troep, voetbalsingles, singles met veelbelovende hoesjes, nummers over Jim of Jimmy, nummers over Den Haag of in Haags dialect gezongen, over het koningshuis (zowel tenenkrommende troep als heftige anti-oranjenummers uit de punk) ,ach, zo’n beetje alles wat veel verstandige mensen links laten liggen.

2-Wie zijn je favoriete artiesten?
Zappa, Beatles, Captain Beefheart, Johnny Guitar Watson, Marvin Gaye, Tom Waits, Raymond van ’t Groenewoud, en talloze anderen alsmede iedereen die ooit Summertime van George Gershwin heeft opgenomen. Mijn interesse is zeer breed, gaat door alle tijden en muziekstijlen heen.

3-Wat kan je zeggen over het meest memorabele concert dat je hebt bijgewoond?
Was het Frank Zappa in 1977 in de Jaap Edenhal in Amsterdam of toch die Franse campingeigenaar een paar jaar geleden, die in de campingkantine aan de piano bijzonder gloedvol bluesachtige Franse chansons ten gehore bracht voor anderhalve paardekop...?
Bij het genoemd Zappa-concert speelde Eddie Jobson, ex-Roxy Music, mee. Ik herinner mij een minutenlange solo op de elektrische viool, waarbij hij in de schijnwerper stond, links op het podium, gekleed in een geheel zilverkleurig pak met een zilverkleurige viool. Bezorgde mij zowel muzikaal als qua beeld kippenvel.

4-Wat is je favoriete album aller tijden?
Op dat soort vragen weet ik nooit een eenduidig antwoord te geven. Iets van Frank Zappa? The Beatles? Of toch die lp met successen uit de jaren zestig van Will Tura? Ik weet het echt niet.

5-Wat is je favoriete song aller tijden? (hoeft niet van dezelfde artiest te zijn)
Bolero van Ravel.

6-Wat is je laatst aangeschafte lp / cd / dvd ?
De vinylsingle Hexio Perfectio de la Luxe van Trespassers W. Over Heck’s Lunchroom aan het Spui in Den Haag, in de jaren ‘50 en ‘60. Waar van de rouge blozende dametjes op leeftijd hun pekineesje op schoot hapjes gebak gaven met het taartvorkje.

7-Welk hoofdstuk uit ‘50 JAAR POPHISTORIE, blunders, jatwerk & frustratie’ sprak het meest aan of verraste je zelfs?
Dat er dingen in stonden die zelfs ik niet wist :-). Het thematische, dwars door stijlen en tijden heen spreekt mij aan.

8-Is er in het boek een passage die je als ‘herkenningspunt’ ziet, bijv. foto van een concert waar je bij aanwezig was, song die jezelf ‘grijs gedraaid’ hebt, muzikant die je ontmoet hebt…..
Moeilijke vraag. Vond de foto van ZZ Top erg grappig, vooral met het onderschrift: band met de langste baarden of succesvolste groep uit Texas?.

9-Van welke overleden artiesten had je graag een concert bijgewoond? Stel je favoriete dodenorkest samen.
Rare vraag, want ik heb best wel optredens bijgewoond van overleden mensen toen die nog leefden. Maar Frank Zappa of Johnny Guitar Watson zou ik best nog wel een keer hebben willen zien. En mijn dodenorkest mag wat mij betreft bestaan uit de Beatles, zodra Ringo ook de pijp uit is (of is Paul McCartney tóch niet dood...?). Verder alle doden die ooit Summertime opnamen.

10-Welk van de afgelopen 5 decennia spreekt je muzikaal het meest aan?
Jaren 50 (zoveel moois aan r&b, doo-wop, blues en gospel gemaakt, dat je je afvraagt waarom mensen het nadien überhaupt nog hebben aangedurfd om muziek te maken), 60 (ongelofelijk veel gebeurd in ultra korte tijd) en 70 (zowel qua soul, onzin-disco als punk ernstig ondergewaardeerd als belangrijke muzikale periode). Maar, begint de popmuziek niet eigenlijk al in de jaren 10 en 20 van de afgelopen eeuw...? Vanwaar deze beperking tot de afgelopen 5 decennia...?

11-Welke muzikanten zijn het meest onderschat of ondergewaardeerd?
In Nederland Raymond van ’t Groenewoud, die behalve de paar hier bekende hits ontzettend veel mooie nummers heeft gemaakt. Er is overigens veel Vlaamstalige muziek die ik stukken beter te pruimen vind dan Nederlandse groepen/artiesten die in de eigen taal zingen. De Vlaamse taal is veel zwieriger. En het is een groot misverstand dat Acda en de Munnik qua cabarock (of hoe noemen ze dat ook alweer?) de ware opvolgers zouden zijn van Neerlands Hoop. Dat is, zowel qua muziek als qua tekst, het cabaretduo Kommil Foo uit België. Eenzaam is de spits die niet scoort!

12-Welk nummer zou je graag gecoverd zien door je favoriete zanger (es)?
Why Does It Hurt When I Pee van Frank Zappa door de Delftse zangeres Sandra van Adrichem (oa ex-zangeres van Toyz). Heb ik al eens mogen zien en horen in het Pakhuys in Delft, maar nog een keer zou mooi zijn.

13-Wie is de meest beroemde of indrukwekkende muzikant, die je ontmoet hebt of het podium mee gedeeld hebt?
Ik heb wel eens –bij toeval- een hand gehad van Pierre Kartner (of nee: hij heeft een hand van mij gehad!), maar veel indrukwekkender was de hand die ik kreeg van Arthur Conley (van de hit Sweet Soul Music). Ik deed mee aan een popquiz in het oosten van het land, waar Conley woonde. Ons team viel, vooral dankzij de inbreng van de overige drie teamleden (echt waar, geen valse bescheidenheid) in de prijzen en die werden uitgereikt door... Arthur Conley! De man die ooit protégé was van Otis Redding kwam over als een buitengewoon bescheiden man. Toen een fragment van Sweet Soul Music (als quizvraag) werd gedraaid, stond de zaal na afloop daarvan als 1 man op om hem een welgemeende ovatie te geven, die hij vriendelijk glimlachend onderging.

14-Wat vind je een typerende opmerking van jezelf over (een bepaald onderdeel van) de muziekentertainment en wil je als statement zeggen, m.a.w. wat getuigt van jouw visie t.a.v. de muziek(industrie)?
Dat er te veel willekeurig samengestelde verzamel- en andere overzichts-cd’s uitkomen zonder fatsoenlijke, laat staan interessante informatie in bijbehorende inlay of boekje. Overzichts-cd’s of -boxen die zonder enige muzikale liefde op de markt worden geworpen.
En dat die snotneuzen achter de balies van de Free Record Shops e.d. niks van muziek afweten, maar da’s geloof ik een open deur.

15-Heb je nog tips voor luisteraars en lezers op gebied van muziek?
Draai eens gezellig een uurtje ouwe 45-toerensingles! (En lees mijn –en Paul Groenendijks- nog altijd verkrijgbare en muzikale-horizon-verbredende Summertimeboek!)

16-Wie stel je voor om te zijner tijd als gast voor deze rubriek uitgenodigd te worden?
Vic van de Reyt, Paul Groenendijk.